NederlandsEnglish

Beroepsperspectief

Het beroepsperspectief na succesvolle afronding van de master Fiscaal recht is nog steeds redelijk goed te noemen. Er is een tekort aan afgestudeerde fiscalisten, ondanks het feit dat fiscalisten een bovengemiddeld salaris genieten.

Adviseur
Zodra u de masteropleiding hebt afgerond, hebt u toegang tot het lidmaatschap van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Daarmee kunt u aan de slag bij alle belastingadvieskantoren in Nederland, met inbegrip van 'The Big Four' (de grote kantoren waarin fiscalisten en accountants samenwerken). Ook kunt u terecht bij advocatenkantoren met een fiscale afdeling.
Om een goede indruk te krijgen van het vak van belastingadviseur heeft de NOB een aantal filmpjes over de dagelijkse praktijk van belastingadviseurs. Ook zijn er (multi)nationale ondernemingen die fiscaal adviseurs vast in dienst hebben als bedrijfsfiscalist.

Togaberoepen
De master Fiscaal recht biedt, met een bachelor Rechtsgeleerdheid als vooropleiding, het zogenoemde civiel effect. Dat biedt de mogelijkheid om naast de fiscale adviespraktijk ook de togaberoepen, zoals de (fiscale) advocatuur en de rechterlijke macht, te bekleden. Bij de rechterlijke macht zult u niet meteen als rechter aan de slag (kunnen) gaan, maar eerst op de griffie, of als medewerker binnen het wetenschappelijk bureau bij de Hoge Raad der Nederlanden.

Bij het Rijk
Als fiscalist kunt u vanzelfsprekend ook aan de slag bij het Rijk. Bij het ministerie van Financiën als wetgevingsjurist of beleidsmedewerker. Of bij de Belastingdienst als belastinginspecteur.

Wetenschappelijke carrière
De masteropleiding Fiscaal recht kan ook een goede opstap zijn voor een wetenschappelijke loopbaan. U kunt promotieonderzoek doen aan een universiteit of onderzoeksinstituut. Op de fiscale sectie van de rechtenfaculteit van de VU werken veel promovendi die praktijk en wetenschap combineren. En in sommige gevallen is de masterscriptie een goede opstap voor een wetenschappelijke carrière: studenten kunnen hun scriptie bewerken tot een artikel voor een wetenschappelijk tijdschrift of tot een onderzoeksvoorstel voor promotie-onderzoek.

Persoonlijk gesprek of coaching
Weet u (nog) niet welke van de vele beroepsmogelijkheden bij u passen, neem dan contact op met het Carreer Office van de rechtenfaculteit. Daar kunnen ze u helpen met de voorbereiding op de arbeidsmarkt. Zo kunnen studenten bij het Career Office terecht voor een loopbaancoachingsgesprek of om hun sollicitatiebrief en cv te laten checken. Het Career Office organiseert daarnaast diverse loopbaanactiviteiten. Contactpersonen van het Career Office zijn de studieloopbaanadviseurs Leo Molenaar en Inge Christoph (Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB)

  • Filmpjes over de dagelijkse praktijk van belastingadviseurs
  • Werken bij rechtbank of gerechtshof
  • Werken bij de Hoge Raad
  • Werken bij het ministerie van Financiën
  • Werken bij de Belastingdienst
  • Werken bij de VU als promovendus