NederlandsEnglish

BTW-rondvaart met VU-studenten

Dr. W.J. Blokland en mr. M. Zeegers zijn erin geslaagd om de omzetbelasting (btw) tot leven te brengen tijdens een rondvaart door de Amsterdamse grachten. In samenwerking met studievereniging FSVU is vanuit de vakgroep Fiscaal recht op 8 december 2017 een rondvaart georganiseerd langs plekken die verband houden met btw-arresten. Meer dan 35 studenten van de master Fiscaal recht waren aan boord.

Aan de orde kwamen arresten over typisch Amsterdamse fenomenen als de IJ-veren, de Rembrandttoren, het West-Indisch huis, de Ritman-bibliotheek, bordelen en de rondvaartboten zelf. Op verscheidene plaatsen hebben de docenten uitleg gegeven over de achtergrond van de arresten en de juridische vraagstukken die daarin spelen.

Btw, coffeeshops en huurmoorden
Zo heeft het Europese Hof van Justitie in 1999 een arrest gewezen over de coffeeshop Siberië, aan de Brouwersgracht gelegen. Coffeeshops bevinden zich in een juridisch en fiscaal schemergebied. De zaak van Siberië is ontstaan vanwege uitspraken van het Europese Hof van Justitie dat geen btw is verschuldigd bij de invoer of verkoop van drugs. Vanwege het internationaal geldende verbod daarop kan dit nooit in het economisch verkeer geschieden. Daarbij doet het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs niet ter zake. Siberië behaalde echter geen omzet uit de verkoop van drugs, maar uit de verhuur van een tafel aan haar huisdealer. Dat is ‘slechts’ medeplichtigheid bij drugshandel, maar evengoed internationaal verboden. Betekent dit dan dat voor de verhuur van de tafel ook geen btw is verschuldigd? Nee, aldus het Europese Hof van Justitie. Het verschil is dat het verhuren van een tafel slechts in bepaalde omstandigheden verboden is en niet categorisch. Dit zou rechtvaardigen dat over de huur van de tafel wel btw is verschuldigd. Blokland: 'De opmerkelijke moraal van dit verhaal lijkt dus dat het plegen van een huurmoord niet btw-plichtig is, maar het als medeplichtige ‘taxichauffeur’ besturen van de vluchtauto wel.'

 

18